Sunday, August 30, 2009

Sahur...

Salam Ramadhan yang ke-9. Sekejap sahaja dah masuk hari yang ke-9 seluruh umat Islam berpuasa. Alhamdulillah...

Bercerita pasal ramadhan ni, memang tak lepas kisah sahur. Sahur saya dan Hubby amat mudah sekali. Cukup sekadar air susu dan biskut atau roti. Hubby kata dia tak mahu makan berat masa sahur. Dari hari pertama hingga hari ke-8 aku mengejutkan Hubby untuk bangun sahur. Dan syukur, Hubby jenis mudah terjaga bila aku kejutkan untuk sahur.

Tapi hari ini, 30hb Ogos 2009, dalam sejarah Hubby kejut aku bangun sahur. Hehehehe...aku pun tak tahu kenapa aku tak sedar bunyi alarm. Lembut sahaja suara Hubby mengejut aku bangun sahur. Aku tengok, Hubby dah sediakan susu dan biskut untuk aku dan dia bersahur. Alhamdulillah....

Saturday, August 22, 2009

Hampir terkena...

Salam Ramadhan semua...Semalam merupakan hari yg penuh bersejarah utk diri aku. Memang satu pengajaran supaya aku lebih berhati-hati. Cerita bermula masa aku selesai shopping barang rumah kat Tesco Tebrau. Sebenarnya semalam aku agak 'blurr' tak tahu kenapa. Balik dari kursus 5 hari membuatkan diri aku semacam kepenatan. Otak lambat berfikir.

Semasa menolak troley ke arah kereta comel aku, ada seorang bdk berumur dalam lingkungan 20-an memanggil aku. "Kak mari cabut cabutan bertuah. Kalau akak bertuah, mungkin akak dapat shopping kat tesco dgn diskaun yg lebih best sepanjang tahun ni". Aku yang dalam kebingungan (bengap ke????) pun mengambil kad yang dihulur oleh budak tadi. Tapi masih dalam keadaan berhati-hati, aku was-was untuk membuka kad tu. Budak tu cuba untuk meyakinkan aku tak perlu rasa takut. Dia siap menunjukkan kad-kad yang telah dibuka oleh pelanggan lain. "Kakak tak perlu takut la. Ni bukan peraduan gores dan menang la. Kakak tak pernah tengok/dengar ke peraduan 'Pulang ke kampung bersama Proton Persona'...dalam tv3 dalam hot fm semua dah cerita pasal ni". Masih dalam keadaan was-was aku buka jugak kad tu. Bila buka je kad tu, tertera di situ aku menang 'special gift'. Debaran yang kecil tadi makin membuak-buak. Aku jadi takut. Budak tadi macam tak percaya aku dapat kad tu. Dia kata "Kakak dapat hadiah utama ni". Dia terus kontek bos dia, kemudian dia kata untuk mengambil barang tu, kakak kena pergi ofis dia kat Taman Mount Austin. "Lima minit je dari sini. Saya tunjukkan jalan".

Aku masih ragu-ragu dengan semua ni. Budak tadi siap kata "Kakak jangan takut, ni semua bukan tipu. Kalau kakak tak percaya, ni ic saya. Kalau kakak rasa kena tipu, kakak bawa kad ni kat balai polis". Dari kesungguhan budak tadi, aku mula percaya. Walau bukan 100%, tp kepercayaan sebanyak 20% tu telah membawa aku ke ofis budak tadi; Starr Healthcare Sdn.Bhd. Di sana aku berjumpa dengan bos budak tadi. Dia menerangkan pelbagai cerita serta menunjukkan gambar pemenang (termasuk pelakon ezzany (betul ke ejaan macam ni), keratan akhbar tentang cabutan bertuah ni dan macam-macam lagi. Mereka turut menunjukkan lesen syarikat (yang mana tertera tulisan syarikat jualan langsung!!!!!). Dari situ rasa ragu-ragu dan was-was mula memuncak. Aku cakap dengan mereka aku nak call Hubby dulu. Mereka kata tak perlu dulu "Buat surprise la kakak". (kepala hotak hang buat surprise!!!!)

Allah Maha Besar lagi Maha Mendengar. Tak lama lepas tu, Hubby call aku, tanya aku kat mana. Aku pun cerita la pasal ni, dan mintak dia datang kat tempat tu. Tak sampai 10 minit, Hubby sampai. Mereka jemput Hubby masuk dan turut menerangkan maklumat yang sama kepada Hubby. Tapi cara mereka terangkan maklumat kepada Hubby agak berlainan. Selesai sahaja penerangan mereka, Hubby terus cakap "Kalau betul menang hadiah, bagi sahaja hadiah tu, kenapa perlu bayar-bayar lagi?" Mereka diam. Hubby terus pegang tangan aku dan mengajak aku balik. Tak banyak bicara, 2 minit sahaja Hubby dalam ofis tu semua selesai. Dalam kereta Hubby cakap ni semua tipu. Aku sendiri macam tak percaya aku boleh terkena macam ni. Alhamdulillah aku belum memberi duit sebagai "bayaran cukai kerajaan" sebagaimana kata mereka sebelum aku boleh mengambil 'hadiah' aku. Syukur padamu Allah.

Modus operandi mereka:
  1. Kita buka kad, kalau dapat perkataan " Terima kasih"- tak ada apa-apa hadiah. Kalau dapat perkataan "Special Gift"- mereka akan bawa kita ke head office.
  2. Mereka akan menunjukkan pelbagai info tentang peraduan ini. Contoh surat khabar (yang aku sempat baca BH, Utusan dan surat khabar cina). Tapi masa aku tengok keratan suratkhabar ni, aku pun dah macam was-was sebab tulisan dalam keratan tu tak macam tulisan biasa dalam suratkhabar. Gambar-gambar pemenang pun ada. Lesen syarikat pun ditunjukkan. Mereka kata hanya 117 pemenang sahaja seluruh malaysia, dan tarikh tutup untuk cabutan ini adalah akhir bulan ni. (What a coincidence!!!)
  3. Kita diminta untuk sign satu kertas tanda persetujuan untuk menjadi duta kepada produk mereka. Mereka kata dalam masa sebulan wartawan akan call untuk bertanya tentang produk ni.
  4. Kemudian kad yang tertulis special gift ni akan di'scan' untuk mengetahui hadiah apa yang kita menang. Contohnya kereta persona. Paling rendah nilai hadiah adalah rm6000. Tetapi semasa kita dapat hadiah tu, kita perlu bayar rm3798 sebagai "cukai kerajaan". Kalau dapat kereta atau hadiah-hadiah lain (home theatere set, set dapur masak dll), pemenang KENA BAYAR rm3798. Bagi yang dapat hadiah melancong ke Turkey atau Australia, nilai hadiah pelancongan akan ditukar ke wang tunai kerana kata mereka berikutan wabak H1N1 ni. Syarikat tak nak tanggung insurans. So nilainya sama ada rm12000, rm8000 atau rm6000. Nilai ni akan ditolak rm3798 sebagai tolak "cukai kerajaan". So kalau dapat barang kena bayar guna duit kita rm3798 semasa dapat barang. Kalau dapat duit, nilainya akan ditolak rm3798, hanya bakinya yang kita dapat.
  5. Oppss sebelum terlupa, mereka cakap hadiah ni adalah tajaan daripada syarikat Pioneer Aliance Enterprise. Kononnya syarikat ini di'rebrand' atas nama Kenko, Shinkawa dan apa lagi aku dah lupa. Dan syarikat yang aku pergi semalam adalah Star Healthcare Sdn. Bhd. wakil kepada syarikat Pioneer Aliance Enterprise bagi mengendalikan cabutan bertuah tu.

Aku turut mencari maklumat tentang syarikat ini. Dan ini yang aku dapat http://welleywatch.heritage-tech.net/17/glotron-marketing-latest-scam-subsidiary-of-welley-corporation/

So beringat-ingatlah kawan-kawan sekalian. Lepas ni kalau ada orang suruh buka kad apa-apa untuk menang cabutan bertuah jangan percaya. Dunia ni mana ada benda free. Semuanya berbayar. So orang guna taktik ni untuk mengaburi diri kita yang selalunya cuai dan leka. Untuk diri aku, syukur kerana tiada apa-apa yang terjadi. Aku benar-benar bersyukur. Dan untuk Hubby You Are My Superhero...

Monday, August 10, 2009

Tahniah Sina dan Aina



Entry ni sepatutnya dibuat lebih awal tetapi banyak sangat kekangan. Ok dengan rasminya aku nk bgtau, aku telah menjadi mak ngah comel buat kali ke-5 pada 1 Ogos 2009 yang lepas. Anak sulung adik lelaki sulung aku. Hehehhe..alhamdulillah syukur, bertambah besar keluarga Tok Ayah dan Maktuk. Izzatul Arissa binti Mohd. Sina Zaki. Manakala mamanya bernama Siti Nurul Aina. Comel betul anak mereka ni. Moga Arissa menjadi anak yang solehah. Tahun ni Muhammad jadi ketua, Siti Khadijah dan Arissa jadi pembantu :D
Sila klik Arissa untuk tahu kisah selanjutnya tentang baby comel ini.

Monday, August 3, 2009

Saringan



Hari ni pelajar lama mendaftar. Lama tak dengar hiruk-pikuk suara pelajar. Pertama sekali pelajar-pelajar yang disyaki mengalami demam kena buat ujian saringan H1N1 kat dewan. Ramai juga pelajar kulihat beratur sambil memakai topeng hidung (topeng hidung or muka?). Kemudian pukul 10.30 pagi, aku bertugas untuk kerja-kerja pendaftaran pelajar. Uishhh...kat dalam dewan besar tu dah umpama hospital. Para petugas (pensyarah, dan staf) dan pelajar-pelajar semuanya memakai mask. Aku rasa diri macam doktor dan pelajar umpama pesakit. Lemas rupanya pakai mask ni.

Saturday, August 1, 2009

Mimpi


Malam tadi aku mimpi yang menakutkan. Pukul 3 lebih pagi aku terjaga, dalam keadaan berdebar-debar. Betul-betul macam kena kejar hantu. Mimpi pelik ni bercampur pula dengan mimpi ayah dan adik aku Qaril. Memang pelik betul cerita mimpi ni. Hubby pula tertanya-tanya kenapa aku terjaga, takut aku sakit/demam. Maklumlah aku ni mana la pernah tidur x nyenyak kecuali yang nyenyak-nyenyak saja. So at last aku tidur dengan pegang tangan Hubby. Takut punya pasal.

Minggu lepas aku mimpi perkara yg menyedihkan. Aku mimpi atuk kesayangan aku meninggal dunia. Sebak aku bila bangun dari tidur. Rupanya pada malam aku mimpi tu, atuk aku di KL jatuh kerusi, dan berdarah di kepala. Hmmm memang sedih bila dengar maktuk aku cerita pasal atuk. Alhamdulillah tiada perkara buruk berlaku.

Mimpi lain yang pernah aku alami adalah mimpi ular. Hahahahaha...mimpi ni berlaku sebelum aku nak kawin. Hahahahaha gelak besar lg. Ular besar warna hitam. Eiiii memang menakutkan. Yang peliknya, lepas kawin tak ada pulak aku mimpi ular lagi hahahhahaha....

Mimpi lain, aku rasa aku pernah cerita dalam entri yang lepas (tak ingat bila) tentang aku ni hanyalah anak angkat dalam keluarga aku. Ibu bapa sebenar aku adalah orang cina. Mimpi ini berulang sebanyak 3 kali seingat aku. Mimpi yang sama, tiada tertinggal satu babak pun dari mimpi pertama dan mimpi kali ke-3. Rupa-rupanya aku berkahwin dengan orang cina. Dan semestinya MIL dan FIL aku adalah cina. Besar sungguh kekuasaan Allah. Petunjuk yang diberikan secara tidak langsung melalui mimpi ini. Tetapi masa aku mimpi ini, aku memang takut la kalau benar aku ni bukan anak mak ayah aku. Merepek pulak aku ni.

Pernah juga aku bermimpi (macam-macam mimpi) tetapi kadang-kadang perkara yang dimimpikan ni seakan menjadi kenyataan. Kadang-kadang bila berlaku sesuatu perkara aku seakan pernah mengalaminya. Dan bila diingat kembali, rupanya aku pernah mimpi keadaan/situasi tertentu. Ntah la, mimpi ni hanyalah mainan tidur saja. Agaknya aku terlupa membaca doa tidur dan membasuh kaki. Dan mungkin juga dari cerita yang aku tonton di tv langsung membawa ke alam mimpi. Dan mungkin juga aku ni memang kuat bermimpi. Heeee...