Monday, February 21, 2011

Rm50

Salam...

Semalam aku ajak Hubby pergi pasar. Stok makanan hampir kehabisan. Ayam, ikan dan daging masih berbaki. Tapi sayur memang dh habis. Kalau sayur habis, kesian pulak Alif. Nanti Mama dia buatkan bubur kosong je.

Sebelum ke pasar, Hubby bagi rm50 untuk beli barang. Dalam kepala, macam-macam aku rancang nak beli. Kalau tak cukup, kena guna duit sendiri la gamaknya. hehehe...Sampai di pasar, tempat pertama yang dituju, adalah tempat ayam. Sekilo ayam rm6.80. Aku kena bayar rm14.80...huh..mahalnya harga untuk seekor ayam (masa bersihkan ayam tu, lemak yang banyak....rugi rugi rugi....) . Kemudian pergi tempat daging. Daging sejuk beku rm13 sekilo. Hubby kata belilah sekilo. So total ayam + daging = RM27.80.

Lepas tempat ayam dan daging, beli mee dan bahan perencah untuk mee goreng (Hubby kata nak makan mee goreng untuk dinner). Beli beli beli....kena rm7.00.

Kemudian beli sayur-sayuran. Beli carrot, brokoli, bawang besar, kacang peas, bayam, cendawan n 2 biji cili merah. Total rm16.30. Huh~ barang-barangnya tak adalah banyak mana. Semuanya seciput je. Tapi harga....? Makaih.....rasa macam nak tanam semua sayuran tu. So, total belanja semalam RM 51.10. Aishhhh terlebih rm1.10 pulak...Kena guna duit sendiri hehehehe...

Nak cerita kat sini, bukan pasal berkira duit dapur yang Hubby bagi. Tapi untuk diri sendiri juga. Ye la, aku ni tersangatlah 'RAJIN' untuk memasak. Hubby pulak layan je aku ni. Setiap kali makan luar paling kurang rm15. Contoh, makan McD. Set breakfast untuk 2 orang je dah lebih rm20. Hari Sabtu hari itu, aku masak lebih kurang sama macam set Big Breakfast McD. (Ada scramble egg, bun, sausages, chicken ham & baked bean). Sosej, chicken ham tu aku beli cap ayamas. Sepeket tu boleh masak banyak banyak banyak kali. Aku masak sampai Hubby n aku makan bertambah-tambah. (Hubby cakap 1st time aku masak mcm tu sejak aku kawin dengan dia. Heheheheh...). Alif pun tumpang makan baked bean n bun. Memang jimat. Lagi, semalam malam masak mee goreng (isi dalam mee goreng = daging, telur, sayur, fish cakes [2 jenis fish cakes yang aku tak tau nak bagi nama ape], & tahu). Masak separuh peket mee kuning. Hasilnya aku siap boleh bawa breakfast ke ofis pagi ni. Itu pun setelah malam semalam aku tambah makan 2 kali, Hubby pun sama. Dan mee goreng yang aku bawa ke ofis ni dimakan untuk 3 orang. Memang jimat. Kalau beli kat luar, mahu kena rm1.50 untuk satu bekas polisterin (itu untuk mee goreng kosong ye, kalau ade tambah ayam?... dah jadi rm3).

Kalau aku tetiba nak makan tomyam dan malas nak masak. Sebungkus tomyam ayam dah rm3.50 (paling murah). Kalau masak sendiri? Cendawan tiram (sepeket tu masak 3 kali. Harga sepeket rm2), putik jagung (sepeket masak 2 kali. Harga sepeket rm1). Lobak merah (sebatang lobak masak 3 kali. Harga sebatang rm1). Kubis bunga (sepokok , saiz sederhana tu boleh masak banyak kali. Harga sepokok rm2.50). Limau nipis (sebiji rm0.50). Isi ayam? Daun ketumbar? Tomato? Cili api? Bawang? Daun limau purut (petik dr taman kat rumah)? Serai? Huhuhuhu~...panjang listnya....dan bila dicampur kesemuanya, aku boleh dapat satu periuk saiz sederhana dan boleh makan 2-3 kali. (Kadang-kadang bawa keesokan harinya....). Kalau beli, dapat makan juga, cuma makan tak puas lah...dan aku boleh masak tomyam lagi 2-3kali lagi baki dr sayur3 yang ada.

Hmmmm....maka sekarang ni aku perlu rajinkan diri yang sedia malas ni untuk cuba mengubah pola pemakanan aku sekeluarga. Ye lah, kalau kat luar tu, kita sendiri tak tahu apa rencah yang digunakan. Kalau masak sendiri, kita mesti pilih yang terbaikkan? Ajinomoto pun aku tak guna. Kalau kat kedai....? Jadi aku kena mula mengumpul resepi. (angan-angan dr dulu lagi. Tapi selalu tak buat). Nak cuba juga masak selagi aku mampu. Kalau letih sangat atau nak makan sesuatu yang lain, memang kena makan kat luar juga lah....hihhihi...

Dengan rm51.10 barang yang aku beli, aku boleh masak untuk seminggu. Jimat betul. Cuma betul ke aku nak masak penuh seminggu? Takpe, aku akan cuba....Kalau aku tak berjaya minggu ni, aku akan cuba minggu depan pula. InsyaAllah...aku kena cuba juga. Ciayo Maity q(^o^)p

p/s: Mr.Hubby tolong bagi support yek.....

Tuesday, February 15, 2011

Pengasuh

Salam


Berkaitan dgn tajuk kat atas, aku teringin nk tny korang, berapa byrn yg korang bayar untuk hntr anak ke rmh pengasuh? Kisah ni aku utarakan kt sini sbb baru-baru ni masa aku sefamili beraya kt rmh kwn Hubby, dia tny pasal byrn pengasuh Alif. Then Hubby cakap la rm300. He replied "Murahnya. Kalau hntr kt pengasuh chinese, paling kurang rm400-rm600." Dia cakap lg, ade kwn dia kena byr rm800. Day care ye bukan stay overnight. Wow....terkedu aku dengar. Tertanya juga dlm hati, ape yg pengasuh tu bg kat anak org tu sampai kena byrn rm800? Kalau aku kena byr sampai rm800, mungkin aku fikir banyak kali...mungkin aku pon berhenti kerja, pastu jadi pengasuh baby je, sorg aku charge rm800, aku amik 5 org je dh lebih dr gaji sebulan aku...hehehhe...

So b'balik pd bayaran pengasuh Alif Rm300 tu. Masa aku ckp kt kawan opis aku tntg byrn Alif tu, ramai yg terkejut. Mereka kata "Kenapa mahal sgt? Kat sini, paling mahal pun rm250 je". Ramai yg cakap macam tu. Tapi bg aku, walaupun byrn Alif tu agak tinggi dgn bayaran pengasuh kwn3 opis aku, tp aku sangat-sangat bersyukur sbb Mama Icah (panggilan pengasuh Alif), cuma jaga Alif SEORANG saja. Ya kawan-kawan, Alif dijaga seorang saja. Mama Icah cakap dia tak mahu ambil baby lain sbb takut tak dapat tumpu perhatian pd Alif. Dan aku sangat-sangat bersyukur sbb dapat pengasuh seperti Mama Icah sbb dia jaga Alif dengan baik.

Terima kasih pada kawan aku Samsiah Adam yang memperkenalkan kakak dia, Mama Icah. Dan buat kawan-kawan aku yg ckp byrn pengasuh Alif mahal tu (yg mempertikaikan la..), sekurang-kurangnya tumpuan pengasuh Alif hanya pada Alif seorang, tp utk anak anda tu untuk 2-3 orang budak....tumpuan tu dah jd lain. Jadi tak perlu cakap banyak ye....

Alhamdulillah atas kurniaan Allah...

Wednesday, February 9, 2011

Campur-campur

Syukur padaMu Ya Rabb...Alif dah masuk 8 bulan 22 minggu dan 3 hari. Alif makin cerdas n pintar n makin manja. Sangat manja ye. Sangat sangat sangat sangat manja. Pantang aku bergerak sikit, dia pun mula la bunyi3. Mulut riuh bercerita. Hubby paling suka melayan dia bercerita. Sangat menghiburkan. Ceria rumah dibuatnya.

Sejuta syukur padaMu, Alif masih esklusif. Tidak campur susu formula lagi. Alhamdulillah. Memang rezeki Alif. Tapi stok EBM makin susut. Mana taknya, sehari pam dapat la 4 botol je. Jadual kerja untuk semester ni agak bercelaru. Masa biasa utk melakukan 'projek' besar lari dari biasa. Kadang-kadang dapat pam sekali je huhuhu~ macamana nak banyak stok. Dan 4 botol yang dipam itulah yang dibawa kepada pengasuh untuk keesokan harinya. Kalau tak cukup 4 botol terpaksa tarik stok lama. Maka makin susut dan susut dan susut stok EBM Alif. waaaaaaaaaaaa~ takpe, aku akan berusaha lagi. Yang penting aku nak cuba capai misi aku untuk menyusukan Alif sehingga setahun (lepas setahun aku akan 'up' misi aku kepada setahun setengah, lagi 'up' lagi kepada 2 tahun). Moga misi aku ni tercapai.

Lagi berita tentang Alif. Gigi atas dia dah mula tumbuh. Sebatang dah nampak separuh, dan ada 3 lagi bakal menyusul. Alhamdulillah. Besar-besar gigi yang nak keluar ni. Dan hasilnya, Alif asyik menggigit saja. Huuuuuuu~ sasarannya mestilah aku. Masa dia mengempeng dia mesti nak gigit. Aduiiiiiiiiiiii.....sangat sakit ye. Mangsa seterusnya adalah jari Hubby, lagi lengan aku, hujung-hujung bantal, tudung, cadar dan apa saja la. Yang peliknya dia tak gemar pula nak gigit teether dia tu.

Perkembangan lain, Alif dah pandai meniarap dan bergolek-golek dan bergolek-golek dan bergolek-golek lagi. Tapi dia belum merangkak. Hmmmmm....mmg Alif agak lambat la bab gerak menggerakkan badan ni. Meniarap pun Alif expert masa berumur 7 bulan. Bergolek-golek ni pun kira baru expert la. Bila dah expert, maka asyik tergolek dari tilam dia je. Kali pertama Alif jatuh dr tilam dia pada 5/2/2011. Tilam 5 inci tingginya. Aku memang dah letak bantal keliling tilam tu, tapi benteng bantal tu tak kuat utk menampung rempuhan golekan Alif. waaaaaaa~ aku dan hubby rasa sangat bersalah. Dan sekarang hubby letak toto pulak keliling tilam dia tu. Ada doubled protection la kiranya. Kalau Alif berjaya mengatasi bantal tu, maka dia akan tergolek atas toto pulak. Maka tidaklah dahinya merah terkena lantai macam hari tu. Jenuh nak pujuk dia malam tu tau.
Lain-lain perkembangan, Alif masih dalam mood mengumpul angpow (sebenarnya mama dia yang excited mengumpul duit angpow utk Alif hehehhehehe....) oh ye, sebelum terlupa. Alif sangat suka berjalan. Pantang dia nampak mama dan papa dia bersiap-siap, mula la dia gelisah. Selagi mama dan papa tak angkat dia, dia akan 'berceriau' minta didukung. Oklah..cukup sampai sini dulu. Nanti aku akan sambung lagi. Sebelum jari ni berhenti menaip, aku nak tunjuk gambar yang belum pernah aku tunjuk sebelum ni. Terima kasih Allah.......syukur padaMu tidak terkira di atas kurniaMu

Masa ni Alif di NICU. Susu aku belum keluar lagi. Maka, Alif minum susu formula. Hari pertama selepas kelahirannya. Bila aku tengok gambar ni, perasaan aku bercampur-campur.


Dia lapar sangat sampai tersedak. Huuuuuuu~ aku tak pandai nak bagi dia minum guna cup tu.

Sambung minum balik. Tengok papa sambil minum...