Friday, April 8, 2011

Tak Salah Untuk Meniru

Salam semua... Semalam Majlis AKJ kat jabatan. Jamuan dilangsungkan di dataran pelajar. Panas terik petang. Syukur dapat berteduh bawah khemah yg cantik dan kipas yg berpusing laju. Makanan? Beriani, kambing, udang n ikan. Alhamdulillah... Usai makan, pelajar dan staf dijamukan dengan Executive talk dari penceramah luar. Seronok dengar encik penceramah memberi ceramah di samping lawak sepintas lalu yang mengusik hati. Encik penceramah cerita pasal jangan memilih kerja, sebelum tu cerita tentang resume, tentang tempat kerja dan macam-macam lagi. Berkaitan dengan resume, encik penceramah berulang-ulang kali menyatakan tak salah untuk meniru. MENIRU? Kalau tak dengar dengan betul, mesti kita akan ingat 'TAK SALAH UNTUK MENIRU" dalam konteks peperiksaan. Tetapi dalam ceramah encik penceramah ni, sebenarnya maksud yang ingin beliau sampaikan adalah "TAK SALAH UNTUK MENIRU DALAM MEMBUAT RESUME". Boleh tiru resume kawan-kawan yang pandai dalam penulisan resume. Cuma pastikan apa yang dinyatakan dalam resume itu perkara yang reality, bukannya ikut suka je. Ini tidak, BI ditulis FLUENT. Tapi bila interview nak cakap sepatah perkataan pun tak boleh. Hehehhe... Harapan moga pelajar-pelajar yang mendengar ceramah tu mengambil iktibar. Janganlah mereka berpegang pada 'TAK SALAH UNTUK MENIRU" dalam konteks yang salah. Yelah... exam dah dekat ni, kang ada yang tak pasal-pasal kena tangkap dek kerana berpegang teguh pada ayah keramat tu....