Thursday, August 25, 2011

.....

Semalam berbuka puasa di hotel. Alhamdulillah rezeki lebih dr company mr.Hubby. Dapatlah merasa makan hotel (macamlah sebelum ni tak pernah makan di hotel :P. Memang pernah pergi hotel masa ramadhan ke berapa ntah, tapi tak berapa puas sebab desserts dia sangat kurang. Okay, makan di hotel sebab nak makan desserts je sebenarnya hahahha...)

Berbalik pada masa kejadian (masa tengah makan la), seorang daripada consultant tu tanya aku "how much do u pay for pengasuh?". Aku jawablah, "rm350". Kemudian dia balas balik "Ling (mr.Hubby's name), u kena cepat-cepat for the 2nd and 3rd la". Aku....? Ya, pada chinese (the consultant), bayaran rm350 sangatlah murah sebab kalau pengasuh chinese letakkan paling kurang rm700 (tak termasuk makan ya, makan lain harga). So kalau ada 2-3 orang anak? hmmmm....sangatlah mahal.

Dalam perjalanan balik ke rumah, topik yang sama dibincangkan oleh kami suami isteri. Aku cakap dengan mr.Hubby, patutlah ramai chinese perempuan yang berhenti kerja sbb jaga anak since the price for nanny sangat mahal. Contohnya kawan mr.Hubby, wife dia berhenti kerja pun sebab jaga anak. Pastu the conversations continue...

mr.Hubby :u pun nak berhenti kerja juga ke?
Aku :Nak, tapi after 45 yrs kot
mr.Hubby :habis kalau dapat sambung belajar dan dah ada title Dr. pun nak berhenti kerja juga ke?
Aku: hmmm tgk keadaan. Habis tu kalau di poli tak ada apa3 kepentingan dan masih pada status yang sama jugak kemungkinan besar i berhentilah.
mr.Hubby: u apply lah mana-mana U lepas habis kontrak......(banyak lagi lah yang mr.Hubby cakap)
Aku: tak tau lagilah. bukan senang nak masuk U.

Sebenar kalau ikut hati aku, mahu saja aku berhenti sekarang. Tapi keadaan tidak membenarkan. Yelah, dengan rumah, anak, kereta, makan pakai kami sekeluarga, duit gaji yang diterima memang cukup-cukup makan. Terutamanya bila nak tambah seorang lagi ahli keluarga, duit pengasuh anak dari rm350 mungkin jadi rm700 (kalau kakak tu tak nak negotiate...). Tu yang kadang-kadang rasa nak pasang bibik. Tapi nak cari orang tempatan. Kerja ikut waktu ofis. Jadi tak perlu bermalam kat rumah aku. Cuma nak cari macam yang aku hendak ni memanglah amat payah sekali. Hmmmm....tawakal je lah....Tapi aku yakin setiap anak telah disediakan rezeki untuknya. Cuma aku sebagai hambaNya kena lebih berusaha. Allah Maha Mengetahui.

Wednesday, August 24, 2011

Sudah pandai

Alhamdulillah, Alif membesar dengan baik. Sihat sentiasa wlwpun kadang-kadang selesema n batuk menyerang (dan sembelit jugak). Kemahiran baru Alif sekarang ni adalah, dah pandai ucap "aceh (terima kasih)". Bila kita minta barang dr dia, dia dah pandai hulur dengan baik (tapi kadang-kadang dia campak je barang tu huuuuu~ mama n mr.hubby kena lebih tekun asuh Alif untuk sayang barang) . Lagi, dia dah pandai kiss pipi kita bila kita minta. Kalau flying kiss n salam tu memang dia sudah pandai sejak umur dia genap 1 tahun. Lagi, dia sudah pandai tiru kita solat (walaupun cuma angkat takbir, kemudian terus ruku' n terus sujud). Lagi, Alif sudah pandai tunjuk gigi. Bila aku tunjuk berus gigi, dan tanya dia mana gigi, dia terus tunjuk ke gigi dia dan sebut "gi..."

Tapi Alif juga sudah pandai merajuk dan menangis kuat-kuat. Kalau dulu memang payah nak dengar tangisan dia, sekarang hmmmmm...aku kena kuat untuk tahan tangisan dia. Kalau aku tak kuat, aku takut 'terpukul' dia. Aku tak mahu macam tu. Aku tau dia perlukan perhatian lebih. Lebih-lebih lagi banyak masanya dihabiskan di rumah pengasuh. Dan lebih-lebih lagi dia bakal menjadi "Abang" awal Februari tahun depan. Malam-malam sebelum tidur, rutin biasa yang aku lakukan adalah membaca surah al-Fatihah, 4 Qul, Ayatul Kursi dan Surah Insyirah untuk dia. Kemudian aku ambil tangannya, doa sama-sama dengannya moga Alif menjadi anak yang Soleh, anak yang Hebat, anak yang Bijak dan anak yang Taat. Sekarang aku kena tambah dalam doa tu, moga alif jadi anak yg sayang barang-barang dia dan suka senyum.

Untuk Alif, mama bangga dengan pencapaian Alif...sayang Alif


Friday, August 19, 2011

Kasut

Aku begitu teruja untuk membelikan Alif sepasang kasut baru. Tak kisahlah jenis apa, yang penting nampak comel di kakinya yang gebu tu. Hari Sabtu 13/8/11 hari tu pergi ke Angsana, masuk butik Clarks, ada kasut yang sangat comel. Tapi Alif tak mahu hulur kakinya untuk diukur dengan kasut yang aku pilih. Puas aku dan mr.Hubby cuba tapi saja ditarik-tarik kakinya. Sudahnya kami pulang saja ke rumah.

Rabu 17/8/11, kami ke Jusco Tebrau pulak. Seusai membeli cadar, kami menuju ke ruang bawah. Banyak deretan kedai kasut di sana. Masuk ke Butik Camel, hmmm...tak ada kasut baby. Begitu juga butik Hush Puppies. Kemudian mr.Hubby yang kepenatan duduk di bangku berdepan butik Camel tu. Aku pula sambil mendokong Alif menuju ke butik Crocs. Banyak kasut comel. Tapi untuk baby boy, kasutnya tak banyak pilihan. Ada 2 rona. Satu kuning dan satu hijau. Kalau untuk baby girl memang banyak pilihan. Hmmm... tak berkenan aku, tapi takpelah aku cuba saja.

Maka kasut kuning menjadi pilihan aku. Dari 1 saiz ke 1 saiz aku cuba kasut comel itu untuk kaki comel dan gebu itu. Dan akhirnya, dapat juga saiz pilihan. Tapi Alif sambil menyebut "nanak nanak" (tak nak tak nak) mencabut kasut tu dari kaki gebunya dan terus mencampak kasut itu ke bawah. Sales girls yang melayan aku tak terkata. Sungguh mereka tak sangka Alif yang sekecil itu sudah pandai memilih. Alif baru setahun tiga bulan. Sudahnya lagi sekali kami balik hanya dengan cadar baru utk tilam Alif.

Semalam 18/8/11 sebelum Alif masuk tidur, mr.Hubby pakaikan Alif kasut yang dia belikan untuk Alif. Kasut biru saiz 4 1/2 jenama bubblegum (Bata) dan ada corak arnab atas kasut tu. Kasut tu diperbuat daripada kain. Aku tengok begitu gembira Alif pusing-pusing 1 rumah dengan kasut tu. Hai anak, anak....pandai betul memilih ya. Tapi aku memang akan mencari juga 1 kasut yang sesuai untuk anak no.1 ini.

Thursday, August 18, 2011

Cadar Baru

Alhamdulillah semalam dapat belikan Alif cadar baru untuk tilamnya. Lama mulut ini menyanyi depan Mr.Hubby, " i nak beli cadar baru, ganti cadar lama Alif". (Sebenarnya aku pun menumpang tidur atas tilam Alif, jadi haruslah diri ini lebih beria untuk membeli cadar baru tu). Setelah lama membelek cadar yang ada dijual di Jusco tu, aku terpaut dengan satu cadar. Sesuai dengan kaler dinding bilik kami. Dari dalam kereta lagi aku minta Mr.Hubby tolong pasangkan cadar baru bila sampai rumah nanti. Sesampai di rumah, Mr.Hubby pun teruskan usaha menukar cadar manakala aku dengan Alif sibuk di dapur menyediakan susu dia.

Malamnya, Alif tidak nyenyak tidur. Maklumlah orang tak sihat. Pusing sana pusing sini, tidur atas badan aku dan akhirnya "gedebuk!!!..." Alif jatuh dari tilamnya. Cepat-cepat aku angkat Alif dan letakkan di tempat tidurnya semula. Alhamdulillah dia tidak menangis kuat. Menangis sedikit mungkin sebab terkejut saja.

Pukul 4.50 pagi, Alif bangun lagi. Lapar mungkin. Aku kejutkan Mr.Hubby minta tolong dia buatkan susu Alif (memang rutin setiap malam untuk Mr.Hubby untuk buatkan susu Alif pada waktu awal pagi). "Syroooot....syrooooot...syrooot..." Alif minum susu. Lapar sangat agaknya. Aku usap-usap kepala dia. Habis minum susu, Alif batuk. Batuk Alif tak surut lagi. Tiba-tiba Alif muntah. Mula-mula sedikit, kemudian.....Alif muntah lagi. Kali ini habis semua susu yang dia minum tadi keluar. Cadar baru telah bergenang dengan muntahan susu Alif. Penuh. Lepas muntah Alif senyum-senyum. Lega agaknya lepas keluarkan muntah dan mungkin kahak dan lendir dari batuknya tadi.

"Alif muntah atas cadar baru mama. Nasib baik mama dapat guna 1 malam". Alif senyum-senyum lagi. Benar mungkin dia lega lepas muntah tadi. Cepat sembuh ya Alif. Cadar baru tu telah selamat aku rendam...


Sunday, August 14, 2011

Express Update

Salam Ramadhan ke-14....Pejam celik pejam celik dah masuk hari ke-14 umat Islam seluruh dunia mengerjakan ibadat puasa ini. Dan pejam celik pejam celik dah berapa bulan blog ni sunyi tanpa sebarang cerita terbaru. Ok for a start, express update about my life;



  1. Alif dah tak fully bf since dia 1thn sebulan setengah. Kenapa dah tak fully bf? Sebab....bm diri ini mcm malu2 nk keluar dah. Badan pun rasa kering je. Dah bermacam cara dibuat utk tambah, tapi tidak berhasil. Namun aku tetap bersyukur sbb diberi peluang menyusukan alif sampai sekarang walaupun hanya di malam hari. Alhamdulillah...


  2. Akhir Julai lepas (25-29hb) aku kena pergi kursus kat Kulim. Alif tinggal dengan papa dia. Hari pertama aku tinggalkan dia, papa dia cakap Alif menangis je...Hari ke-2 dia nangis3 jugak tapi ok. Hari ke-3 dan seterusnya dia nangis jugak tp tak lama. Tapi yg syahdunya, bila aku call dia tak mahu cakap. Waaaaa...mama dia yang sedih. Tapi berita yang seronok adalah, alif n papa datang jemput aku kat Kulim dari JB. Dan kami berjalan-jalan di Penang dan CH. Best!!!!


  3. Aku melalui fasa paling penat dalam hidup (tentang kerja). Sejak bulan Mei sampai la ni, kerja ofis tetap tak surut-surut. Makin menimbun adalah. Semua orang mengeluh termasuklah aku. Nak tunggu sampai bulan Nov ni lambatnya.....

  4. Mak dimasukkan ke-wad awal Julai lepas. Kesian mak....

  5. Apa lagi yek...? oooo aku belum memasak lagi sepanjang Ramadhan ni. Pemalas yang amat. Masak air je rajin. Kesian encik Hubby.

  6. Dah tak ingat nk tulis ape dah. Tunggu idea datang lg. Nanti akan diupdate lagi yek...