Sunday, November 15, 2009

Kisah 3

Alhamdulillah syukur pada-Mu Allah, dah masuk 12 minggu atau dalam kata lain dah 3 bulan....Syukur pada-Mu Allah...

Dalam Kisah 3 ni aku nak bercerita pasal scan baby. Semalam dah 3 kali aku scan baby. Huh...dalam 3 bulan dah 3 kali scan...macam beria sangat kan...hehhehe..sebenarnya bukan beria pun tapi sebab ade masalah. Kali pertama aku scan masa baby tu kecik lagi, dalam 7 minggu ke 8 minggu la lebih kurang. Aku kena small bleeding. Ala tak banyak pon cuma aku ni gabra semacam je. Pergi jumpa doktor. Then doktor pun scan la. Masa tu tak nampak apa3 lagi. Ke aku sendiri tak tau nak tengok rupa baby tu. Tapi masa tu doktor ade cakap perkara yang menyusahkan hati aku. Huhu...masa tu Tuhan saja yang tahu perasaaan aku. Lepas je dari tu, aku mula betul3 concious dengan pemakanan dan juga segala pergerakan aku. Kena jaga diri baik3 beb. Sapa tak sayang zuriat yang baru nak berkembang dalam rahim sendiri ni. Dah la lama menunggu.

Kali ke-2 aku scan masa regular check-up kat klinik kesihatan. Alhamdulillah tak ade masalah. Masa tu umur baby baru 8 minggu 4/7 hari. Hehehe...tiada kencing kotor, darah pon ok. Tekanan darah ok. Alhamdulillah semua ok. Tapi mak aiii nak tunggu turn untuk diperiksa tu punya la lama. Aku sampai kat klinik tu dalm pukul 7.45 pg. Tapi di check dalam pukul 9lebih dekat pkl 10.

Kali ke-3 aku scan adalah semalam. Aku demam. Makan pun tak lalu. Muntah yang kerap. Pergi klinik, doktor scan. Masa scan tu aku dah boleh nampak bentuk baby tu. Alhamdulillah syukur nampak tangan ada 2, kaki ada 2. Hubby pulak dia kata dia x nampak pon apa yang aku nampak. Hmmmm harus lepas ni kena pi scan lagi. Tapi lama lagi la. May b masa kandungan 5-6 or 7 bulan. So sekarang ni aku kena consume ubat. Alamak jenuh betul. Doktor kata usus aku kena jangkitan virus. Ni dah lapar tapi kena tgu 30 minit sbb baru lps makan ubat. Lps ni baru boleh makan. Hubby cakap tapak tangan aku pucat tak ada darah. Macamana nak buat. Aku memang tak ada selera langsung.

Oklah sampai sini dulu. ada lagi 6 minit untuk aku makan. Ada masa aku sambung kisah seterusnya....

Kata orang nak tambah darah kena makan hati ayam or lembu. Tapi aku ada terbaca pasal organ dalaman ni. Hmmm kalau boleh aku nak avoid langsung tentang organ dalaman ni. So dari hasil pembacaan aku, untuk tambah darah, makanlah buah delima atau epal hijau. Tapi aku dah pi pasar cari buah delima tapi tak jumpa lagi. Nanti Hubby nak pegi cari pulak...

Monday, November 9, 2009

Kisah 2

Kisah 1 menceritakan kisah aku xleh tido malam kan, Kisah 2 ni lebih kepada nafsu makan aku. Banyak yang aku 'crave' skrg ni. Aku nak makan pasembur macam yg aku makan masa kecik dlu. Kat Johor ni takde yang jual macam kat KL. Aku nak pasembur macam yg dijual kat jalan pekeliling atau paling tidak mcam yg dijual pd hari jumaat kat masjid dkt rmh maktuk n atuk aku. Kalau kat Johor rojaknya lebih kepada rojak yang ade mi kuning atau Rojak asma. Aku taknak yang tu. Hmm nanti kalau tak ada aral aku nak ajak Hubby pi rmh maktuk n atuk la. Nak cari jugak pasembur tu.

Kisah makan aku yang ke-2 adalah, aku tak boleh langsung makan ayam. Bau ayam je dah meloyakan aku. Kalaupun aku teringin nak makan ayam, ayam tu mesti goreng garing sampai keras. Adakah ini penangan dari Qim....Qim apa ko dah mandrem aku? Baik ko ngaku....Yang aku paling suka skrg adalah buah, dan buah dan buah...heheh...sayur suka yg sup tapi kalau ade ayam terus aku tak lalu.

Lain aku nak makan yong tau fu. Dah dapat makan dah pun. Mr. Hubby beli kat Angsana. Rasanya sedap tp aku tak makan banyak. Hehehe...macam biasa dah nama pun nafsu, dapat makan sikit je dah buat aku kenyang. Dan akhirnya Mr. Hubby la yang kena habiskan. Macam makanan3 yang lain. Semuanya aku makan sedikit je, dan Hubby yang tolong habiskan. Nampak gayanya aku tak boleh la tahan Hubby pi main badminton utk turunkan berat badan dia.

Nafsu makan yang lain tu takde la. Eh tak...aku suka makan nasi lemak. Sampai ke malam klu Hubby tanya nak makan apa, aku cakap aku nak nasi lemak telur goreng takmo ayam. Tapi selalu dapat nasi lemak yang tak sedap. Istilah tak sedap kat sini adalah sambal dan nasinya tak sedap. Tapi semalam, Hubby singgah beli nasi lemak yang dijual kat Pontian (dekat dgn rumah in law aku je). Sambal nasi lemak tu memang awesome. Hehehe...separuh bungkus nasi lemak tu aku habiskan. So skrg aku tak mau makan nasi lemak lg buat masa ni.

Mesti korang kata aku ni mentekedarah je kan. Tapi percayalah aku makan x banyak pon. Nak makan macam3 tapi aku makan sikit je. Dan sampai sekarang dah nak masuk 3 bulan ni, berat badan aku turun 1/2 kg. Moga3 tak ada apa3 dgn kandungan aku ni. Aminn...

Untuk dikongsi bersama, aku ada baca dari artikel yang ais tak mendatangkan masalah pada kandungan cuma kalau nak consume ais tu berpada3 la. Tapi aku masih lagi dalam masa berpantang ais yang ditetapkan oleh Hubby. Cuma yang pasti jgn makan telur yang x masak/separuh masak/atau putih telur masak, tp kuning telur tak masak tu. Sushi pun tak digalakkan. Begitu juga daging ke ape benda yang dipanggang separuh masak tu jgn la dimakan sbb dalam makan yang tak dimasak tu mengandungi bakteria yang boleh membahayakan otak baby. Nauzubillah...

Monday, November 2, 2009

Kisah 1

Aku rasa sekarang aku agak teruja untuk bercerita kisah baby. Heheh al-maklumlah pengalaman baru. Maka kisah ini aku namakan Kisah 1, Kisah 2, Kisah 3 sammmmpaiiiilah aku sendiri muak untuk meneruskan kisah-kisah ini. Dalam Kisah 1 ini, aku ingin berkongsi pengalaman aku sebelum aku mengandung dan juga keadaan terkini. Kisah ini lebih kepada kisah tidur aku.

Aku selalu mengeluh, kerana walau hampir 2 tahun berkahwin, aku dan Hubby masih belum dikurniakan zuriat. Sebelum ini (sebelum aku mengandung) kawan-kawan aku selalu cakap " Maity baik ko enjoy dulu waktu ko. Masa inilah ko nak tidur lebih. Tak ade suara anak nangis nak susu or salin diapers tengah malam. Masa inilah ko boleh bangun lewat. Tak ade sapa nak marah or ganggu ko". Ada lagi yang menyambung "Allah nak bagi ko rehat cukup2 dan Allah lebih tau kemampuan ko". Banyak lagilah pesanan, nasihat dan kata-kata semangat dari kawan-kawan aku. Tapi macam biasa aku ni kan jenis kurang penyabar. Tengok adik-adik aku mula mendapat zuriat masing-masing, buat aku sedih. Namun begitu, aku tak adalah tunjuk muka sedih aku depan mereka. Masih kontrol ayu beb...

Namun kini, setelah aku mula mengandung, aku rasa nikmat untuk aku tidur mula kurang. Dalam sehari cuma 3-4 jam sahaja aku lena, masa yang lain penuh dengan aku sakit belakang, mual2 (aku tak kena morning sickness, tp kena night sickness), keperluan ke tandas yang lebih kerap dan macam-macam lagi. Hmmm, nampaknya Allah mula memberi aku sedikit tugasan agar aku tidak terlalu mendahulukan masa tidur dan masa rehat aku yang panjang itu. Hubby pun begitu. Aku lihat lenanya pun akan terganggu sekiranya aku terjaga di tengah malam. Kesian Hubby.

Agaknya begini rasanya jika tidur terganggu kerana keperluan anak. Jadi Allah bagi sedikit amali bagi diri aku dan Hubby agar kami tidaklah culture-shock bila situasi sebenar berlaku. Namun aku ni, masih juga kurang syukurnya. Mana tidaknya, hari-hari aku mengeluh kepenatan kerana tidak cukup tidur, kepenatan travel ulang-alik ke pejabat, mengeluh untuk tidak memasak dengan alasan kurang sihat dan malas. Hmm nampak gayanya banyak lagi "amali" yang perlu aku hadapi sehingga masa sebenar sampai. Terbit rasa kagum dengan adik aku Mardiah @ Didi, dengan anak kecil (baru 4 bulan), dia masih memasak untuk suaminya setiap malam, menguruskan rumahtangga walaupun bekerja. Aku lihat dia begitu gembira. Setiap hari aku bertanya anak dia tak kacau ke waktu tidur malam. Dia kata bangun jugak untuk minum susu, tapi dah biasa. Huuuuuu~

Moga dalam masa lebih kurang 7-8 bulan ini, sebelum aku bersalin aku dapat menyediakan diri aku supaya dapat menjadi supermommy dan superwife buat Hubby dan anak yang bakal aku lahirkan. Aminn. Ya Allah, ampunilah dosaku kerana masih kerap mengeluh walau Kau telah menghadiahkan aku anugerah terindah ini. Buat Hubby, lepas ini kita belajar azan dan iqamat supaya bila anak kita lahir nanti, u dapat melaungkan kalimah suci itu kepada anak kita. Biar kalimah itu menjadi kalimah pertama yang didengar oleh anak kita tanda cinta kita berdua. Aminn.


Semalam aku sempat membaca beberapa artikel mengenai nausea @ loya3. Rupanya nausea ni bagus kepada perkembangan kandungan kerana ianya menandakan proses perkembangan kehamilan yang normal dan perkembangan bayi yang positif. Doaku agar kandungan ini sihat. Aminn.