Thursday, May 28, 2009

Berkira-kira...Aku Pasti

Semalam ketika kaki baru mula melangkah ronggeng ke Kompleks Pasir Gudang, tiba-tiba aku mendapat panggilan daripada KJ. "Marriatyi awak kat mana? Jumpa saya sekarang." Aku pulak laju je menjawab "Saya tengah makan Puan." Dalam hati aku berdoa agar KJ aku tak mendengar ngauman bunyi lagu-lagu di komplek tu. "Lama lagi ke awak makan?" Laju lagi aku jawab " Tak lama Puan". "Rasanya dalam berapa minit lagi awak boleh sampai?" Hah...lagi laju aku menjawab "10 minit Puan." Berdesup aku dan 2 lagi kawan aku masuk semula ke dalam kereta. Dan tepat 10 minit aku sudah tercongok kat depan KJ.

Aku sangkakan KJ hendak membincangkan mengenai MQA, rupanya dia punya hasrat lain. Dia bertanya sama ada aku sanggup atau tidak untuk mengajar semester pendek (bermula minggu hadapan selama 7 minggu). Dan subjek yang aku kena ajar adalah subjek matematik. Hati aku sebenarnya teragak-agak untuk menerima hasrat KJ aku ni. Tapi aku tidak punya alasan untuk menolak. Lagi pun dalam pemikiran aku, apa salahnya aku mengajar semester pendek ini. 7 jam seminggu selama 7 minggu. Jika semester biasa aku boleh mengajar sehingga 16 jam kredit, jadi apa salahnya aku mengajar 7 jam sahaja. Bukan tidak ada kerja lain yang menunggu aku sepanjang cuti semester ini, tapi aku rasa tidak salah untuk aku terus berbakti selagi aku mampu. Tiada imbuhan tambahan diberikan cuma aku rasakan itu tanggungjawab aku untuk terus cuba memberi yang terbaik. Maka penutup pada perjumpaan TERGEMPAR dengan KJ itu adalah aku menerima sahaja permintaan KJ aku tu.

Petang selepas perjumpaan dengan KJ, aku dipanggil oleh kakak-kakak senior (macam buat salah besar je). Mereka tanya kenapa aku terima untuk mengajar semester pendek tu. Dan macam-macam lagi. Pendirian aku hampir goyah juga bila mendengar macam-macam cerita daripada mereka, tetapi aku betulkan semula niat. Niat aku bekerja ini adalah untuk mendidik. Itu saja. Dan lagi aku rasa tidak salah untuk aku menerima untuk mengajar. Dan tidak terlintas langsung di hati aku untuk membodek KJ aku tu. Nauzubillah...biarlah apa orang nak kata. Yang penting aku tahu diri aku.

Pagi tadi, semasa sampai di pejabat, aku bersaing dengan seorang lagi rakan sekerja. Sekali lagi dia bertanya kenapa aku tidak menolak sahaja hasrat KJ tu. Dan macam-macam cerita lagi. "Nanti k maity tak busy ke cuti sem ni?" Sambil senyum aku menjawab kat kawan aku ni "Ntahlah, kita pun tak tahu lagi masa depan (masa semester pendek itu) kita." Terus kawan aku ni senyap. Aku malas hendak melayan lagi. Biarlah mulut-mulut itu terus berkata-kata.

Lebih menarik lagi, aku terserempak dengan KJ selepas makan pagi. KJ tanya sama ada kakak tuttttt (nama dirahsiakan) ada bercerita apa-apa tak. Aku secara jujur mengatakan "Ya ada." Tidak mahu menipu. Lantas KJ terus cakap "Maity jangan salah sangka. Saya hanya fikir tentang students jabatan saya." Saya menjawab "Puan, saya tidak ada masalah dan saya tidak fikir pun mengenai apa yang mereka cakap." Benar aku ikhlas.

Menurut Abu Yaala; “Apabila pemerintah telah melaksanakan tanggungjawabnya terhadap umat, maka wajiblah ke atas umat terhadap pemerintah dua perkara; taat dan menolong pemerintah dalam melaksanakan tanggungjawabnya.
“Taatilah kepada pemerintah kamu bagaimanapun keadaannya sekiranya mereka memerintahkan kamu dengan perintah yang sesuai dengan ajaranKu, maka mereka akan diberi pahala dan kamu juga akan diberi pahala kerana mentaati mereka; sekiranya mereka memerintah kamu dengan perintah yang tidak sesuai dengan ajaranKu, maka dosanya ditanggung oleh mereka dan kamu terselamat dari dosa”. (Riwayat Al-Tabari).

Tuesday, May 26, 2009

Jemput masuk...

Kawan-kawan, saya ingin menjemput kawan-kawan menjenguk ke blog Ayah kesayangan saya... http://dindingkacamorsin.blogspot.com/

Dalam blog ini, Ayah saya menceritakan kisah hidup dia, dan juga sedikit ilmu (sedikit?...) yang saya rasa sangat berguna. Dan terus terang saya nyatakan di sini, Ayah selalu menceritakan kisah hidup dia kepada kami adik-beradik, tetapi tidak selengkap ini. Dan saya sendiri malu pada diri kerana banyak nama cikgu sekolah saya yang sudah lupa (buat-buat lupa, atau memang tidak ambil pusing).

Moga dengan kehadiran kawan-kawan sekalian akan menggembirakan Ayah. Dan percayalah komen kawan-kawan sekalian amat Ayah hargai. Ini kerana pernah Ayah menelefon saya setelah membaca komen saya dari blog Ayah. Ayah amat gembira dan terharu. Dan lagi Ayah akan menelefon saya mengatakan bilangan pengunjung blog Ayah sudah bertambah. Gembira Ayah gembiralah saya. Dan lagi, setiap kali saya balik ke kampung Ayah seakan ceria menceritakan idea-idea dan cerita-cerita yang Ayah akan tulis di dalam blog Ayah. Ini kerana, dalam keluarga hanya saya seorang mempunyai blog (dan juga Hubby kesayangan.. :D ). Mungkin ini salah satu daripada cara untuk aku menggembirakan hati Ayah dengan menwar-warkan blog kesayangan dia. Saya tidak pandai menunjukkan kasih sayang kepada Ayah, tapi saya mahu kawan-kawan berkongsi segala kasih sayang Ayah kepada saya.

Buat Ayah, terima kasih banyak-banyak. Maity sayang Ayah...

Monday, May 25, 2009

Berubah...

Hati sebenarnya hendak menulis banyak perkara. Tapi tak tahu nak mula menulis dari mana. Bila dah tak tahu hendak menulis dari mana, mulalah rasa malas bermaharajalela.

Ada peristiwa menarik berlaku. Semuanya berkaitan dengan blog aku.....heheheh...Malam tu kat rumah mak. Tengah malam, aku dah lena nyenyak. Bila aku terjaga, hubby masih di depan pc dia. Kemudian dia terus cakap "Sayang i dah tambah column visitors dalam blog u". Aku dalam mengantuk, bertukar jadi ceria. Kemudian Hubby tanya password blog ayah sebab lama ayah menyuruh aku menambah column visitors tu. Ye la, ayah hendak tengok berapa ramai yang telah menjengah blog dia. Tapi aku cakap tak tahu...dia kata "tak pe la, nanti kita buat esok". Lepas tu aku sambung tidur.

Keesokan paginya, awal lagi Hubby minta maaf. Aku tanya kenapa. Hubby kata dia dah ubah blog aku. Aku tanya dia ubah apa? Dia kata u tengoklah sendiri. Aku tak la rasa apa-apa yang pelik. Tapi petang tu, bila aku berkesempatan untuk membuka blog aku, waaaaaaaa, blog aku dah berubah warna, dan kedudukan gadget aku semua telah dialihkan dari kiri ke kanan. waaaaaa...hubby kat sebelah siap cakap sori banyak kali. Rupanya Hubby tengah cuba untuk mencipta blog dia sendiri. Dan blog aku dijadikan bahan ujikaji dia. Hahahahaha...sempat jugak Hubby cakap "Rupanya senang je ye nak buat blog. Nanti u add i tau dalam blog u"

Setakat semalam blog Hubby belum ada isi penulisan. Dia sibuk memenuhkan blog dia dengan pelbagai gadget. Hubby siap cakap " Lepas ni u boleh refer kat blog i kalau nak tahu harga minyak naik ke tak (Hubby letak gadget oil crude)". Hehehe...suka pulak aku tengok Hubby beria-ia mencantikkan blog dia itu. Dan sempat jugak aku menasihati Hubby, " U jangan letak banyak sangat gadget nanti lambat nk load blog u tu". Dan aku cuba ubah blog aku untuk kembali ke rupa asal, tapi tidak berjaya. Tak pe la...bertukar pun bertukar la...

Thursday, May 21, 2009

Tag dari Rehan..(lagi...)

Lama dh blog aku ni sunyi sepi tanpa berita. So nak bagi meriah sikit, inilah hasilnya. Pengumpulan tag dari Rehan yang rajin mengetag aku...

1) 3 name in your inbox cellphone
i. K Jah bekas tuan rumah sewa aku dulu
ii. Sherin (eh macam mana sherin boleh bertuah pulak masuk dlm list ni? )
iii. Kakak tuuttttt...(nama dirahsiakan), bagi yang mengikuti hal ehwal semasa aku, mesti korang dapat teka siapa dia nih...

2)Your main ringtone?
Nebulosa - Sony Ericsson ring tone

3)What u did at 12 last night?
Tido la apa lagi

4)Who was the last person you went out with?Where?
My Darling la...Hubby kesayangan. Where? JJ Tebrau tgk wayang

5) The color of the t-shirt you're wearing? Now?
Baju batik la, mana ada t-shirt time keje ni oiii...hari ini khamis so pakai la baju batik kaler purple

6) The last thing u did?
Korek blog kawan-kawan dan tengok mana yang boleh digunakan untuk updet blog ni. So ini lah hasilnya...Tag dari Rehan (lagi...)

7) 3 of your everyday favorite items
i.handphone
ii. Laptop dan maxis broadband
iii. Pen Hitam

8) The color of your bedroom?
cream

9) How much money in your wallet now?
rm46.70 heheheh...

10) How's life?
Alhamdulilah..

11) Your favorite song?
Tak ade

12) What will you do next weekend?
Balik kampung ooooo balik kampung

13) When was the last time you saw your mom?
2 minggu lepas

14) Where is she now?
Kat rumah kot baru balik sekolah

15) When was the last time you talked to your parents?
2 hari lepas...

16) Who is the last person that texted you?
K Jah x-tuan rumah sewa

17) Where did you have dinner last night?
kat rumah la. I dah start masak tau.

18) The last surprise you got?
Jap nak fikir...ha..headphone dari Hubby

19) Last thing you borrowed from your friend?
Ni pun kena fikir lagi...oo stapler, dan dah pulangkan pun

20) Who is your BF/GF or Husband/wife?
My Hubby la..My Darling Laling----> En. Danial Hafiz Ling b. Abdullah

21) What do you feel now?
Lapar la pulak...

22) Wanna share with who?
Korang-korang yang tengah baca blog ni

23) Who knows your secret?
My Hubby la of course

24) They keep your secret?
Of course

25) Are you angry with someone?
Ada. Tengah menyampah dengan seseorang

27) The last time you felt so sad?
Tak ingat la..

28) Mahu tag?-
Tak mahu la..sebab geng yang aku nak tag ni semua telah menjalankan tanggungjawab dia...

-----------------------
1) Nama timangan
Maity, Mar, Mity...Sayang (ehem...)
2) Anda seorang yang...c
Kelakar, mudah menangis, sensitif dan kadang-kadang blur
3) Insan istimewa dan kenapa dia teramat istimewa...
Hubby la siapa lagi..
4) Lagu kesukaan sekarang...?
Permata yang dicari-Dehearty
5) Warna kegemaran...
Biru Hijau dan Putih..
6) Benda wajib dalam handbag...?
Purse dan kunci kete serta henpon
7) Kali terakhir nangis...?
Minggu lepas
8) Tag ramai2 rakan anda...
Tak mahu la..sebab geng yang aku nak tag ni semua telah menjalankan tanggungjawab dia...
---------------------
...10 Facts About Me...
1. Manja
2. Moody
3. Pemalas
4.Sensitif
5. Good Listener
6. Suka tidur
7. Mudah lembut hati
8.Tak suka bagi orang menangis
9. Takut jumpa doktor
10.Kedekut untuk beli barang untuk diri sendiri tetapi tak pada Hubby..

--------------------

1. Apakah perkataan pertama sekali anda ucapkan kepada si dia dan kemudian menjadi suami anda.
Tak ingat la...tp sekarang memang cakap Assalamualaikum dulu

2. Sila berikan dua contoh alat-alat atau sumber yang anda gunakan atau lakukan untuk memudahkan kerja anda. Tak kisahlah apa alat atau sumber sekali pun asal boleh diaplikasikan.
a) Membuka pintu rumah atau kereta –
Kunci rumah, kad atm (kisah benar ni) dan penyangkut baju (juga kisah benar)
b) Mencucuk plug soket –
Penutup pen atau kunci kereta
c) Simpan air minuman –
Tumbler jenama tupperware ahaks...
d) Ketika blackout –
Lilin / torchlight dan lampu pada henpon
e) Meluahkan rasa hati –
luah pada Hubby dan kawan tetingkap
f) Siang ikan –
pisau / gunting
g) Susah hendak buang air besar –
Minum air, makan buah atau minum vitagen
h) Di mana anda simpankan dokumen penting –
dalam fail pastu letak dalam kotak. senang nak angkut kalau ade kecemasan
i) Katakan ribut melanda dan pakaian anda melayang sama, apa yang patut anda tutup bagi mengelak rasa malu
Tutup muka, alamak nk tutup tut jugak, che me pan?
j) Apa yang anda guna untuk potong kuku –
pengetip kuku /gunting dan kadang-kadang gigit je la kuku tu
k) Melihat waktu –
jam hp/ jam tangan
l) Kalau badan terasa panas –
mandi / minum
m) Ternampak pencuri –
Lari selamatkan diri pastu baru la call polis
n) Kalau terjumpa duit RM50.00 dalam longkang yang dalam, bagaimana anda ingin mengambilnya –
Suruh Hubby masuk longkang tolong ambil ok x? hehehe
o) Soalan akhir masa tidur apa yang anda suka peluk?
Hubby la sape lagi

Trima kasih kerana anda seorang yang penyabar dalam memberi keterangan anda. Sila tag soalan ini kepada rakan-rakan anda apa mereka kata.Nak tag siapa, ya?
Tak mahu la..sebab geng yang aku nak tag ni semua telah menjalankan tanggungjawab dia...

Sunday, May 10, 2009

Selamat Hari Ibu

Selamat Hari Ibu buat mak yang tersayang, pada adik saya yg telah dan akan bergelar ibu, pada kawan-kawan kesayangan. Moga kalian dilimpahi rahmat oleh Allah s.w.t.

Buat mak (kalau mak berkesempatan membaca bingkisan maity ni), mak adalah mak yang terbaik buat diri maity. Membesarkan maity dan adik-beradik lain. Halalkan masa 9 bulan 10 hari mak mengandungkan maity, halalkan waktu mak berjaga malam dan siang untuk menjaga maity. Halalkan air susu mak untuk mengenyangkan maity. Halalkan peluh dan keringat serta air mata mak untuk membesarkan maity. Tak terbalas segala jerit perih mak membesarkan maity. Halalkan senyum dan tawa mak untuk maity. Halalkan segalanya ya mak. Sayang mak. Sayang mak sangat.

Buat MIL, wo ai ni. Tak tau nk terjemahkan kebaikan ma pada saya, terutama semasa saya sakit dulu.

Buat Kak Jaja, Iting, Didi dan Aina, tahniah kerana anda terpilih untuk menjadi ibu/ bakal ibu. Besar pahala membesarkan anak-anak dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang.

Buat kawan-kawan yang telah bergelar ibu (Qim, Mai, Sam, Rehan, Teja, Sherin, Asmah, Ida dan rakan-rakan lain [maaf jika saya tidak menyebut nama anda]). Sayang kalian. Moga kalian menjadi ibu yang solehah.

Buat Ogy, Awa, Lily, Tj, Da Sao dan diri saya sendiri, Selamat Hari Ibu juga diucapkan. Kalian dan aku adalah Ibu sedara. Jadi ucapan ini masih relevan untuk kita semua.

Di sini saya nak kongsi satu klip video yang dipaparkan pada kuliah Jumaat yang baru lepas. Moga kita semua tidak melupakan jasa mak dan ayah kita. Dan moga kita semua beroleh rahmat dari-Nya. Amin..