Saturday, November 6, 2010

Aduiiii

Alhamdulillah...syukur Alif dh masuk 5 bulan 13 hari. Pencapaian paling menggembirakan adalah Alif tumbuh gigi tepat pd masa dia umur 5 bulan. Alhamdulillah, dia tak demam (cuma dedar sikit). Patutlah 2 minggu sebelum tu air liur dia bnyk sangat. Lagi, seminggu sebelumnya (sblm tumbuh gigi) dia asyik keluarkan lidah dia. Rupa-rupanya dia gatal gusi. Anak mama dah tak sabar nak makan yek...? Gigi tumbuh cepat sangat. Tapi Alif kena tunggu sampai umur 6 bulan baru mama nk bagi makan solid food. Sekarang ni minum BM mama je yek.

Bila dapat tahu Alif tumbuh gigi, aku dengan bangganya announced kat wall fb. Bermacam3 komen aku dapat. Dan yang paling tak dapat lupa komen pasal lepas ni Alif akan start menggigit. Aku sebenarnya takut jugak. Tapi buat3 tak takut. Tapi 4 hari lepas, betul.....Alif dah start menggigit. Aduiiii....sakitnya. Dia gigit sikit lepas kenyang minum susu. Paling tak tahan bila tengok dia senyum3 lepas gigit tu. Ada sekali tu, lepas minum n gigit, aku mengadui la...dia boleh gelak mengekek lagi...Anak.... anak....


Dan hari ni banyak kali aku kena gigit, sampai aku takut jugak nk bagi Alif susu. Hubby cadangkan utk bg susu dalam botol je tp aku tak nak. Ye la, kesian, dah la kat rmh pengasuh minum susu EBM mama dalam botol, tak kan kat rmh sendiri pun nak guna botol. Tadi sebelum dia tidur, dia gigit lagi. Aku pulak boleh TERmenjerit " Aduiiii....." kuat pulak tu kat telinga dia. Dia pulak terkejut, terus menangis. Aku rasa serba salah sangat. Kesian Alif. Maafkan mama, maafkan mama, maafkan mama...Hubby cakap lepas ni masa nk susukan Alif, letak tuala kat mulut aku, so kalau TERmenjerit lagi Alif tidak ler terkejut.


Untuk Alif, takpe...mama sanggup tahan sakit. Yang penting Alif kenyang. Mama halalkan air susu mama. Moga Alif menjadi anak yang soleh, bijak, taat.

Wednesday, October 20, 2010

Indahnya Mimpi, Asyiknya Angan-angan

Salam....
Nak tanya, korang suka pada mimpi tak? Korang suka berangan tak? Aku? Aku suka pada mimpi yang indah, dan angan-angan yang mengasyikkan. Dan sekarang aku masih lagi bermimpi dan berangan. Aku amat berharap yang mimpi & angan-anganku menjadi kenyataan. Dengan mimpi & angan-angan inilah aku cuba menjadi kuat. Dengan mimpi & angan-angan inilah aku berdoa agar ianya menjadi lebih positif. Dengan mimpi & angan-angan inilah aku terus berjalan. Tapi kadang-kadang dengan mimpi & angan-angan ini aku menjadi semakin lemah :"(

Aku tak suka perasaan menjadi lemah. Sebab bila aku lemah, mulalah aku fikir yang aku kalah. huuuuuu~ dan aku mula rasa aku semakin kalah....aku sangat memerlukan mimpi yang indah & angan-angan yang mengasyikkan itu. Sangat-sangat memerlukannya. Moga mimpi & angan-anganku ini menjadi kenyataan agar aku tidak lemah dan tidak kalah.


Ya Allah, Kau berilah aku kekuatan dalam melaksanakan mimpi & angan-anganku ini. Aminn~

Tuesday, October 12, 2010

Menyampah

Salam semua...

Aku tgh menyampah sekarang ni. Menyampah bila orang sibuk tentang keje kita sedangkan keje dia pon tak siap3. Menyampah sbb org tu nak tunjuk yg dia tu perfectionist tapi banyak keje dia yg tak lengkap. Menyampah bila org tegur3 aku, tp sebenarnya dia pon sama (malah lg teruk). Menyampah lagi bila org mengarahkan aku keje yg aku sebenarnya dh tau. Uishhhh menyampah betul....

Kena istighfar banyak3...buat org tu...tolong la...tak payah la menyibuk hal org lain. Buat je la keje awak tu....

Sunday, October 10, 2010

Eksklusif


Alhamdulillah, syukur kepada Allah. Alif masih lagi menyusu secara eksklusif. Bekalan susu formula yang aku bekalkan kepada pengasuh untuk Alif masih tidak berusik. Stok EBM masih cukup untuk Alif. Walaupun bekalan EBM tu sedikit namun ianya cukup utk bekalan 1 hari. Benar, setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Aku kena buang penyakit M. Kena pandai mencari ruang utk membuat 'projek' agar bekalan EBM cukup utk Alif.


Musim kemarau sudah berlalu. Aku kena sentiasa positifkan minda, agar niatku utk menyusukan Alif sekurang-kurang 6 bulan tercapai (tp mak kata kalau boleh biar sampai 4 tahun macam adik aku Naquib heheheh :D).


Pengasuh Alif, Kak Ida @ Mama Icah sentiasa memberi info terkini mengenai Alif. Dan aku bersyukur kerana Alif dapat pengasuh yang begitu sayang kepadanya. Kak Ida, orang yang paling risau sekiranya aku kekurangan susu. Selalu dia tanya susu aku masih ada ke. Selalu dia cakap agar Alif diberi susu ibu saja. Katanya "kesian Alif kalau kena minum susu tepung. Kalau boleh tak payah bagi Alif susu tepung. Biar dia minum susu ibu saja". Kawan-kawan kat opis kata jarang ade pengasuh mahu terima baby yang masih minum susu ibu. Kerjanya mmg renyah, berbanding menyediakan susu tepung. Syukur, memang nasib Alif bertuah mendapat pengasuh sepertinya. Kak Ida, Abang Ismadi dan Ika, terima kasih kerana sentiasa memberi galakan agar Alif diberi susu ibu. Kak Ida cakap "biar badannya besar dan sihat". Syukur padaMu.


Kepada Mr. Hubby, terima kasih kerana memahami diri ini. Terima kasih kerana tolong membuat air longan, membeli supplement, membeli milk storage bag, memberi teguran dan pandangan serta urutan ketika aku penat dalam menjayakan misi ini. Alhamdulillah.


Thursday, October 7, 2010

Kenyataan Yang Pahit

Salam semua...hari ini 7/10/2010, buat pertama kalinya dalam hidup Alif dan aku dan Mr.Hubby...bagi susu formula. Stok EBM aku dah tak ada. Pam punya pam pon tak keluar3. Paling banyak dapat 1 oz sekali pam (both side). Kesian Alif, baru umur 4 bulan dan 15 hari terpaksa minum susu formula. Stok EBM yang ada pada kakak pengasuh cuma ada 4 peket je. Memang tak cukup sbb paling kurang Alif perlukan 8-9 peket sehari (Alif minum sejam sekali). Pagi tadi cuba pam pon dapat 1oz je. Tapi sebelum pergi opis tadi, sempat bagi Alif susu badan. Dia hisap sampai taknak lepas. Tapi terpaksa juga 'tarik' dari mulut dia sbb dah lambat nak pegi opis.

Sebenarnya Alif dah minum susu formula ni masa kat wad. 2 hari pertama Alif kat hospital, Alif mmg diberi susu formula since aku dan dia duduk separated ward. Alif kat NICU, aku pulak kat wad lain. Susu aku pulak keluar sikit sangat time tu. Tapi bila susu aku dah banyak(malam hari ke-2 tu) aku mmg dah tak bagi susu formula lg kat dia.

Aku mmg berazam nak bagi BM ni sampai la Alif taknak sndr. Malam semalam aku tak dapat tido lena, siap nangis lagi sbb diri aku sndr tak bersedia utk terima kenyataan yang aku tak mampu beri BM sepenuhnya kat Alif. Azam aku utk memberi Alif BM sepenuhnya sampai Alif umur 6 bulan tak menjadi kenyataan. Itulah kenyataan yang paling pahit yang aku kena redha. Aku dh cuba halba, air longan, mulberry collostrum, horlicks, teh longan dan kurma merah, kurma dan pil ASI tapi nampaknya belum membuahkan hasil. Mungkin aku terlalu penat sgt, dan juga stress dan mungkin sbb 'kawan bulanan' serta kesan demam selesema tu bagi kesan pada penghasilan BM aku. waaaaaaaa :'(

Time menaip ni pon air mata aku start bergenang. Bila aku cerita pd rakan se'projek'an aku pon dh nangis. huuuuuuuuu~ mungkin setakat semalam je aku berjaya beri Alif susu secara eksklusif. Tapi aku kena positifkan minda dan emosi aku. InsyaAllah bila dah reda zaman pungutan hasil yang merundum ni, aku akan cuba kumpul semula BM aku banyak3. Allah Maha Mengetahui. Dan aku percaya ada hikmah disebalik semua ini.

Untuk Alif, mama akan cuba selagi mama mampu untuk menyusukan Alif. Itu janji mama pada Alif. Walau tidak sepenuhnya tapi mama akan cuba juga. Pagi td dalam kereta pon mama menangis lg sbb teringat3 Alif tetap 'menyanyi' macam masa menyusu bila mama 'tarik' puting dari mulut Alif masa menyusu tadi. Hati tabahlah.....

Monday, October 4, 2010

Besar...

Salam Syawal buat semua. Lama menghilang, bukan aku tak sudi utk menulis. Bukan juga tidak ada cerita utk dikongsi. Juga bukan kerana kekangan masa. Tapi lebih kepada mencari masa yang sesuai utk mencari mood menaip. (alasan)

Alif sedang nyenyak tidur. Papanya seperti biasa, malam isnin adalah temujanjinya dengan badminton. Aku baru sudah menggosok baju kerja. Hmmmm...selalunya aku turut 'hanyut' bersama Alif, tapi malam ni rasa macam mahu menaip. Menceritakan sedikit peristiwa mengenai Alif (nampak gayanya blog ini mula di'tawan' oleh cerita mengenai perkembangan Alif).

28/09/2010,aku bawa Alif pergi ke klinik utk pemeriksaan biasa. Seawal 7.30 pagi aku & Alif sudah memegang no. giliran ke-21 untuk diperiksa oleh misi. Lebih kurang pukul 8.45 pagi nama Alif dipanggil utk ke bilik 16. Duduk sebentar, misi melihat kad Alif. Belum apa-apa misi terus cakap "Besarnya baby". Aku terkedu bila misi ucap sedemikian, tapi aku balas "4 bulan, 7kg". Misi balas semula "Besarlah tu...". Malas untuk terus menjawab, aku senyap saja menunggu apa lg yg bakal misi tu cakap. "Dah campur susu tepung?" Tanya misi lg. Aku jawab pendek saja "Belum". Dan dengan nada kagum misi tadi balas "Bagusnya...teruskan bagi baby susu badan". Pemeriksaan singkat tetapi bagi kesan yang mendalam kepada aku.

Buat pengetahuan semua, aku masih lagi menyusukan Alif secara exclusive. Niatku paling tidak sehingga umur Alif 6 bulan, aku ingin menyusukan Alif tanpa 'bantuan' susu formula. Tapi sejak dari aku kena demam selesema ( minggu ke-2 raya) dan seterusnya dengan kehadiran 'rakan bulanan wanita' penghasilan susu aku makin berkurang :(
Stok BM aku hanya cukup-cukup dihantar keesokan harinya. (maksudnya, jika hari ini aku mengepam, maka susu itu adalah susu utk keesokan harinya, tiada susu simpanan di dalam peti sejuk). Malang sekali, Alif makin kerap menyusu, dan dia seakan marah sekiranya air susu aku kurang dan tidak 'deras' seperti dulu. Sedih bila mengenangkan perkara ini. Kesian Alif bila melihat dia seakan tidak puas mengempeng.

Nampaknya aku perlu lakukan sesuatu. Maaf ya, tiada istilah diet untuk masa terdekat ini. Apa yang penting keperluan Alif dijaga. Jika aku perlu berjaga malam utk mengepam, maka aku perlu lakukannya. Semuanya demi Alif. Amanah Allah yang perlu aku jaga.

Buat teman-teman, doakan agar aku berjaya dengan misi ini. Jika ada kelapangan aku akan masukkan gadget untuk projek ini (perkataan projek adalah istilah yang aku & rakan-rakan gunakan untuk menggantikan perkataan mengepam susu. Saja nak menunjukkan betapa pentingnya misi ini). Dan sekiranya anda ada tip-tip yang dapat membantu dalam masalah ini, aku amat berbesar hati untuk menerimanya.

Wednesday, August 18, 2010

Comel...

Assalamualaikum n selamat pagi semua. Hari ni aku nk bercerita tentang progress terbaru Alif. Semalam 17/8/2010, buat pertama kalinya aku dapat lihat Alif ketawa melekek. Soooooooo cute...tp sayang aku x dapat nk attach gmbr dlm ni sbb aku x snap gmbr dia pon. Sbbnya akulah penyebab dia ketawa melekek.

Kisahnya bermula begini. Semalam sementara nk tunggu masuk isya' , aku yg masih bertelekung melipat kain yg menggunung tinggi. Mr. Hubby letak Alif depan aku di atas toto. Kedudukan toto tu agak jauh jugak (dlm 2 meter) dr aku. So sambil melipat kain aku 'berborak' dengan Alif. (Mr. Hubby turun ke bwh sbb nak ambil air utk Alif).

Dalam longgokan kain tu, ade tudung yg aku dh guna (alaaa tudung basahan aku tu, xtau mcmn boleh tercampur dgn kain3 lain tu). Dgn malasnya aku pon mencampak tudung tu ke tmpt sangkut yg terletak b'dekatan dengan tmpt melipat baju tu. Tp tudung tu jatuh. Tiba3 aku dgr suara ketawa melekek dr Alif, tp lepas tu dia terdiam mcm tergamam (agaknya dia pon terperanjat dia ketawa kuat mcm tu...hihi). Alamak.......dia dh pandai ketawa. Sooooooo cute. Aku ingat tu tindakan reflek dr Alif, so aku ulang perbuatan yg sama. Dan benar, Alif dh pandai ketawa melekek sbb dia keeps ketawa melekek bila aku ulang dan ulang dan ulang perbuatan mencampak tu (eventhough without tudung tu lg). Mr.Hubby yg melihat scene tu pon amazed dgn Alif new skills.

Ya Allah, sungguh aku bersyukur dengan perkembangan terbaru ni. Dan utk pengetahuan semua, Alif dh expert berborak dgn semua org yg menegurnya dan lg sudah pandai tersenyum bila nmpk aku. Aku jatuh cinta sekali lagi.....

Mama dan Papa sayang Alif dunia akhirat. Doaku agar Alif menjadi anak yg soleh, taat dan bijak. Amiin...

Sunday, August 8, 2010

Masa




Sejak balik bekerja selepas cuti panjang, masa tidur aku pun sudah berubah. Bangun seawal 5 pagi, susukan Alif dan pamkan sedikit "susu segar" dalam botol utk bekalan pagi untuk Alif. Kemudian aku akan siapkan bekalan EBM dan bekal baju utk Alif. Jikalau ada lebihan lauk semalam, aku akan panaskan utk bekalan aku ke opis pulak. Dalam pukul 6 pagi, jika Alif jaga aku akan susukan sekali lagi dan layan "borak" dengan dia. Ikutkan hati macam malas nak ke opis bila tgh syok berborak dengan Alif (huhu~). Setelah siap semuanya, aku ke opis dalam pukul 6.40 pagi. Alif, papa yang hantar ke rumah pengasuh (sbb papa kata kesian nak hantar Alif awal sangat kalau aku yang hantar). Aku jemput Alif balik waktu petang (sbb papa kata Alif dpt balik awal kalau aku yang ambil, dalam pukul 5.30 Alif dah ada kat rumah).

Jika sempat, aku akan masak. Malam Alif tido lammmmbat (huhu~). Paling awal pukul 9.30 malam tapi selalunya pukul 10.30-11.30 malam (pukul 12 pon ade hehehehe). Alif mengantuk, pelupuk mata tebal tapi dia tahan matanya dari tido sbb nak berborak dengan aku or papa dia. Bila dah mengantuk sangat, tapi mata masih ditahan3 dari tido, mulalah Alif menangis. Sesi "mengempeng" pon bermula (konon3 utk tidokan Alif....tapi selalunya aku yang tertidur dlu sebelum Alif - hehehhe).

Dan jadual ini akan berulang semula bila sampai pukul 5 pagi.

Friday, August 6, 2010

Hadiah dari Tuhan

Setelah menyepikan diri hampir 5 bulan (atau lebih) kini aku kembali. Kembali dengan rekabentuk rumah yg baru dan penampilan diri aku yg baru juga....hehehe...

Buat kawan3 yang belum tahu dan yang dah tahu, Alhamdulillah tanggal 23/5/2010 tepat pukul 11.17pm aku selamat melahirkan Muhammad Alif bin Danial Hafiz Ling. Lahir secara pembedahan. Syukur semuanya selamat (wlw dalam hati ade rasa tidak puas hati), namun syukur aku dan anak sihat. Cepat 5 hari dari tarikh jangkaan, Alif (panggilan manja dia) tak sabar nak jumpa mama dan papa dia.
Jika ada yang ingin bertanya apa perasaan aku setelah bergelar mama, ibu, mak, ummi...? Memang tak dapat aku gambarkan. Semasa di atas meja pembedahan,saat mendengar tangisan Alif buat pertama kali, aku macam terawang3. Macam tidak percaya. Suara tangisan Alif sangat halus. Manja. Dan dia menangis sekejap sahaja. Kemudian Nurse tunjukkan Alif pada aku (masa aku tengah dijahit) . Aku tak dapat sentuh Alif, memegangnya apa lagi. Rasa air mata mahu mengalir tapi tak dapat. Keluar dari OT, nurse letakkan Alif atas dada. Alif renung aku dan aku renung Alif. Alif tak berkelip mata. Mulut comelnya menghisap susu dengan perlahan. Tapi aku masih tidak dapat menyentuh Alif (sbb ada drip bottle kat kedua3 belah tangan aku). Perasaan aku masih berbaur. Rasa tidak percaya, syukur, gembira, sedih dan bermacam lagi. "Allah, inilah dia anak yang kukandung selama 9 bulan. Inilah dia rasa cinta aku dan suami".
"Ya Allah, syukur padaMU. Hadiah dariMu ini sangat berharga. Hadiah ini adalah amanah dariMu".

Monday, March 8, 2010

Panjangnya senarai...

Semalam aku dan Hubby buat senarai yang panjang sekali. Senarai yang melibatkan hampir 3 tahun perancangan. Sebenarnya aku yang lebih-lebih, Hubby relax je. Aku panggil list tu RMD (Rancangan Maity Danial). Hehehe...

Sebenarnya list ni lebih kepada list untuk melengkapkan rumah kami. Rupa2nya banyak lg yang perlu aku dan Hubby buat. Maklumlah, rumah ni masih 'togel" lg. Yang ada hanya perabot asas. Tapi itu pun belum lengkap. Bila dok mencongak2 dan berkira2...mau perlu 3-4 tahun lagi baru la lengkap agaknya rumah ni. Hmmmm.....bila dah melibatkan tahun tu, maka banyaklah expenses yang perlu diambil kira. Aku ni pulak, bukan boleh duduk/tinggal kat tmpt aku x lengkap. Mengada lebih. Nak itulah, nak inilah. Aduiiiiii...
Bila dah jadi mcm ni, mulalah aku terfikir nak cari sesape (kwn2 la) yang boleh bg nice consultation or may be kalau ade yang buat bisnes dalam area yang aku nak ni. Bagi nice price ke...hehehehehe....teruk tak? Asyik nak guna orang je kejenya.

Lagi, dalam dok mengada-ngada buat list panjang berjela tu, aku selit sekali list nak sambung belajar. Macam mana tu? Hubby cakap, boleh. Asalkan dapat gaji penuh :D. Hehehehehe....Alamak, macam-macamlah fiil Maity ni. Sekarang ni pon aku tgh buntu nak buat proposal mcmn. Nak cari bahan lagi. Tolong....tolong. Ade sesapa boleh guide...? Tapi aku rasa, untuk further ni, aku target dalam masa 2 tahun lg. Itu pun klu bukan hangat2 chicken poop. Or macam mat jenin...eh silap..minah jenin.... :D

Monday, March 1, 2010

Kisah 6

Kisah 6 bermakna kandungan aku dh masuk 6 bulan lebih. Alhamdulillah...dh masuk 27 minggu. Pergerakan baby pun makin kuat, terutamanya waktu petang (masa aku tgh santai tgk tv) dan juga waktu malam (time aku mula nk pejam mata). Dua waktu tu mmg waktu baby paling la kuat sekali bergerak. Alhamdulillah time aku mengajar tidak ler baby ni bergerak kuat. Kalau tidak mau nampak perut aku berombak3 :D.

22/2/2010 aku kena pi regular check-up dengan klinik ibu. Isnin petang yang panas berdengung. Ramai betul orang kat klinik time tu. Aku punya turn punyalah lambat. Berpeluh aku menunggu. Nak dijadikan cerita, masa timbang berat, berat aku yg biasanya naik dlm sekilo or 2 kilo tu telah melonjak jadi 2.9 kg. Alamak...misi dah mula bising. Naik banyak kata misi tu. Tapi bila check gula, alhamdulillah paras gula masih normal. Tapi misi masih bising. Dia kata klu naik banyak lg next check-up, aku kena minum ayaq gula....gulpssss....xmo aku.

Dan rentetan dari 2.9kg tu la aku kena pi check tekanan darah 3 kali berturut-turut (selang 1 hari). Dan hari yg bertuah tu adalah pada 24/2 (Rabu- ok sbb hari bekerja), 26/2 (Jumaat - cuti umum) dan 28/2 (Ahad). Aku takde la kisah sangat kena pi klinik hari Rabu tu, tapi aku kisah kena pi klinik hr Jumaat n Ahad tu. Sebabnya kena pi awal pagi (sbb klinik buka sejam je). Terpisat2 aku dan Hubby kena pi klinik kat Cahaya Baru, awal pagi. Maklumlah, selalunya klu time cuti, lps solat subuh je kami ni sambung balik mimpi yang indah, tp ni kena bersiap nak pi klinik hanya untuk check tekanan darah dan lepas tu balik. Check tu kejap beno, x sampai 2 minit, tp perjalanan ke klinik tu yg lama. Setengah jam tu dari rumah aku.

Dalam nak ngomel2 ni, aku bersyukur sangat sbb tekanan darah aku still normal. 100/60. Cuma 1 la...aku xde selera sangat nak makan nasi. hmmmmm.... harap3 lepas ni ok. Ohh aku dah kira jumlah kenaikan berat badan aku setakat ni. Semua sekali adalah 7.8 kg. Perghhhh banyak betul. Dan aku masih ada lebih kurang 3 bulan untuk tambah lg berat badan :D. Tak apalah. Yang penting baby sihat dan aku montel. heheh

** Sekarang aku asyik kena kebas kat tangan je. Pegang sudu ke, pen ke, kertas ke, waima tak pegang apa3 pun boleh kebas. Ada apa3 suggestion untuk elakkan or kurangkan kesan ni x? Lagi 1, aku pon x tau makanan apa yang buat tangan aku tetiba jadi montel dan sembab. Tapi kesan tu sekejap je, dalam 3-4 jam lepas tu hilang semula.
** Masih ada baki untuk khatamkan al-Quran. Hmm kenapa la aku ni x istiqamah? Aku target sebelum bersalin aku kena khatam al-Quran juga. Hadiah untuk aku dan baby....

Tuesday, February 9, 2010

Kisah 5

Alhamdulillah dh masuk kisah ke-5. Walaupun aku ni kejap timbul lebih banyak tenggelam :D
Kali ini aku nak berkongsi kisah tarikh jangkaan bersalin aku. Hmmmmm....rasa nak tergelak pun aku. Maklumlah tarikhnya asyik berubah2 saje.

Kisah bermula semalam. Malam semalam aku ade appointment dengan doktor swasta. Lama jugak menunggu untuk dipanggil nama. Alhamdulillah kali ni yang check aku adalah doktor pakar. (Hubby kata semua orang sebenarnya berharap dapat di'check' oleh doktor ni sbb dia banyak pengalaman). Doktor tu check buku pink aku (buku klinik kerajaan), dia semak page by page. Agak teliti jugak. Kemudian dia kira sesuatu...calculate punya calculate (guna jari lg)..."Ok, u due on 9/6". Erkk...sudah bertukar lg ke...? First pi check-up, misi kata 28/5, pastu pi klinik swasta lain, pon cakap sama. pastu check lagi dan lagi sampai la aku pi specialist ni, dari hasil scan doktor kata due on 4/6. Hmmmm ok...pastu mula mula la bertukar2 tarikh jangkaan aku bersalin ni. Dan paling latest semalam la...dari hasil scan dan pengiraan doktor ni (aku x ingat la sape nama doktor ni), tarikhnya sudah bertukar pada 9/6.

Keluar saje dari klinik tu, aku pon cakap dgn Hubby, "Lama3 baby ni lahir masa birthday u" Yelah, asyik bertukar saje tarikh tu. Aku pon mula bengong nak kira usia kandungan ni. Nak diikutkan sekarang dh masuk 6 bulan, tp lps check semalam, usia kandungan ni bertukar pada 5 bulan setengah. Hmmmm....macamana aku nak rancang cuti bersalin aku ni. Aku ingat nak cuti awal sikit, tp nampak gayanya susah la nak bercuti awal. Tak pe la, yang penting baby ni sihat.

(Semalam aku dan hubby dah dapat tengok muka baby tu. Alhamdulillah, cukup sifat. Tangan baby tu mcm tgh tampung kepala mcm org tgh tido. Jantina sama seperti yang diberitahu sebelum ini. Pastu doktor tu tepuk3 perut aku sbb nak tgk baby tu bergerak ke x...Alhamdulillah, Maha Suci Allah atas kurniaanMu ini)

Monday, January 18, 2010

Kisah 4


Salam semua...lama tak update kisah seterusnya. Hehehe...Inilah baby aku. Scan masa umur kandungan 3 bulan lebih. Tapi jangan terkejut. Ini bukan twin baby. Seorang je, tp doktor tu buat 2 gambar dr angle yang berbeza. Alhamdulillah syukur, buat masa ni semua sihat belaka especially mak baby. Makin sihat.
Sekarang kandungan dah makin besar. Maklumlah dah 5 bulan. Selera makan makin bertambah. Selera tidur pun makin bertambah (waktu siang), tp waktu malam payah nak tidur. Dah yang penting dah boleh makan ayam. Yay...dan aku dah mula memasak semula selepas bercuti panjang dr memasak. Kesian Hubby, terpaksa makan makanan luar (termasuklah aku).
Oppss sebelum terlupa, aku nak bercerita kisah kandungan aku masa 3 bulan. Macam biasa aku buat regular check-up dengan klinik ibu. Tapi masa check tu, Misi kata dia x rasa kandungan aku. Dia siap tanya dah scan ke belum. Bila last datang period. Betul ke masa scan tu doktor kata ada baby???? Pastu dia cakap rahim aku mcm jatuh. Baby may b kat bawah sangat. Kalau korang semua kat tmpt aku, cuak x? weiii aku rasa nak menangis masa tu. Misi ni biar betul.....!!!
So, lepas je aku jumpa Misi tu, Hubby ajak aku pi jumpa doktor pakar. Dan hasilnya, gambar scan kat atas tu lah. Masa doktor tu scan, aku dapat tengok baby tu gerak3kan kaki dia. Maha Suci Tuhan atas nikmatnya. Kalau sebelum ni, doktor scan Hubby kata tak nampak pun rupa baby, tapi hari tu, Hubby kata nampak dah baby tu. Tapi macam biasalah, Hubby ni dia tak tunjuk pun reaksi excited dia tu. Tapi aku tahu dia excited. Hehehhe...So sejak dari kes Misi yang tak dapat rasa baby aku tu, sekarang ni aku buat double check-up. 1 dari klinik ibu (gomen) dan 1 dari klinik swasta.
Masuk 4 bulan, masa check-up dengan klinik ibu, aku tunjuk gambar scan tu kat Misi tu. Dia terus stappler gambar scan tu kat buku pink aku. Hmmm tapi Misi tu tetap cakap, rahim aku x naik sangat. Bahaya. Tak boleh buat kerja berat3. Yang lain, berat badan aku naik la. Tapi gula dalam darah masih ok.
Now dah masuk 5 bulan, 21hb ni ade check-up kat klinik ibu. Tertunggu3 juga dengan result utk hari tu nanti. Nervous...Ha lagi 1, aku dah start pakai uniform. Tapi belum sepenuhnya lah. Baju kurung aku tu masih muat lg. Maklumlah bajunya semuanya gedoboh3. Cuma yang ketat kain part kat pinggang tu. Jari3 pon dah start mengembang. Tak boleh pakai cincin lagi :(
Kaki masih steady lagi. Kasut keje aku tu masih muat utk disarung, cuma tapaknya agak tinggi. So kena la bershopping nanti.
Apa lagi? Macam dah hilang idea. Ade masa aku update lagi yek. Doakan aku dan baby sihat.
Sejak dari awal kandungan, aku mula amalkan utk pembacaan al-Quran dengan lebih kerap. Target aku utk khatam al-Quran sebelum aku bersalin. Selain meneruskan pembacaan biasa, aku kini menumpukan kepada surah3 yang "mereka" kata afdal dibaca ketika mengandung. Surah Maryam, dan Luqman. Hati rasa tenang selepas membaca surah3 ini. Dan aku makin tenang dan gembira bila mana Hubby berada di sisi tiap kali aku membaca al-Quran. Syukur pada-Mu Allah.

Monday, January 4, 2010

Aku mahu

Salam 2010 buat kawan2 semua. Aku mahu menulis tapi banyak sangat kekangan. Ade cerita yang mahu dikongsi bersama. Ade gambar untuk menceritakan cerita. Tunggulah sehingga aku mahu update semuanya.